Sortida a la Vall de Benàs 

 

27 i 28 d'agost de 2005

Descripció de la sortida

  • Dissabte 27

Hospital de Benàs/ Vall de Remuné (desnivell + 400 mts,- 400 mts.)

Excursió senzilla per terreny de muntanya encaixonat en una vall tancada i abrupta i que permetrà conèixer aquesta zona a l'oest del Hospital de Benàs. El recorregut ens portarà pel fons d'aquesta petita vall secundària fins els Ibons de Remuñé punt final del recorregut i des d'on agafarem el camí de tornada cap a l'Hospital de Benàs.

  • Diumenge 28

Hospital de Benàs/ Port de la Glera/ Hospice de France/ Boums du Port/ Portillon de Benàs/ Hospital de Benàs. (desnivell + 1453 mts, - 1553 mts.)
"Ruta de muntanyencs, contrabandistes i exiliats"

Recorregut de gran categoria i de certa importància pels forts desnivells que acumula encara que no són de forma continuada. Es tracta del nexe d'unió més antic utilitzat per unir les comarques franceses del Luchonoise i la vall espanyola de Benàs.
Remuntarem des de la vall el torrent de Gorgutes per assolir el Port de la Glera, superat el llac de Gorgutes. Des d'aquest pas antic baixarem ja per terres franceses cap a l'Hospice de France, ara en estat de runes, però antigament posada de muntanyencs i viatgers d'aquests camins feréstecs. De nou cap amunt per situar-nos sota la carena fronterera en una zona lacustre ocupada pels llacs, (Boums), du Port, lloc on es troba un refugi del Club Alpin Français. Ja tant sols ens restarà superar el Portilló de Benàs des d'on s'albira la millor vista del massís de la Maladeta, incloent-hi l'Aneto, rei dels Pirineu. El camí de descens ens retornarà després d'una llarga jornada al Hospital de Benàs.

Fragment del llibre Records d'un muntanyenc d'en Henry Rusell el més important dels pirineïstes precursors: .
" Entro en un món espiritual nou, cada vegada que en creuar la frontera a quatre hores de Luchon, de sobte em trobo davant les masses nevades i teatrals dels monts Maleïts, ensangrentats pel sol ponent ; cambio en un instant de caràcter i puc comprendre la vida salvatge."